Pepperspray maken

Pepperspray maken kan je zelf

In Nederland (en België) is pepperspray een verboden wapen. Je mag het niet bij je dragen en als de politie je toch betrapt, kan je een boete krijgen en zelfs een celstraf. Politie-agenten en andere ordebewakers mogen het wel gebruiken.

De spray is niet vrij verkrijgbaar in winkels, maar je kan zelf pepperspray maken. Het actieve bestanddeel in de spray is capsaïcine, het goedje dat pepers heet maakt. Als je in pepperspray in aanraking komt, raken de slijmvliezen van je ogen en neus zo geïrriteerd dat je tijdelijk uitgeschakeld bent.

Tenzij je heel vaak heet eet, dan ben je er beter tegen beschermd. Pepperspray bij je dragen is dus verboden, maar pepperspray maken is wel mogelijk. Als je thuis een fornuis, pan, zeef en pompverstuiver hebt hoef je alleen nog maar langs de supermarkt of groenteboer voor pepers en dan kan je zelf pepperspray maken.

Recept zelf pepperspray maken:

Het recept is heel simpel volgens blogger Sophie: zet een pannetje met een laag water op het vuur en kook hier fijngesneden rode pepers een uur in. Giet het water, wanneer het afgekoeld is, door een zeef en vang het peperwater op. Giet het water over in een pompverstuiver, bijvoorbeeld eentje waar je parfum in doet voor op reis.

Pepperspray maken is dus niet zo moeilijk, maar het bij je dragen en gebruiken is volgens de Nederlandse wet strafbaar.